fredag 1 februari 2008

Grönt är gott!

Det där med grönsaker ska ju vara ett evigt trassel i barnfamiljer. Barn gillar inte grönsaker är det eviga utropet, och som så mycket annat är det påståendet rätt självuppfyllande, har jag kommit på. Jag gillar själv det mesta i grönsaksväg, så det kändes från början rätt naturligt att Trollet skulle äta som jag. Men när min basvara tomat föll bort pga överkänslighet tappade jag fantasin. Jag upptäckte nämligen att nittio procent av mina grönsaker serverades i grytor, röror och annat hopgyttrat, där en gnutta tomat eller chilipulver eller annat rött var avgörande för smaken. Så under en period tyckte även jag att det där med grönsaker var rätt tradigt - ärter och majs blev det mest...

Men så kom jag på det lilla knepet, som jag gärna delar med mig av. Ja, eller knepen då. Som i alla fall har funkat himla bra för oss.

1) Utnyttja barnets hunger.
När är de flesta barn hungriga? När maten lagas och det är minst 20 minuter tills den är klar. Så precis när jag satt på potatisen skrapar jag en morot eller skivar ett päron (frukt är också bra) och lägger i en skål som placeras på trollvänlig plats. Då försvinner innehållet på nolltid. Dessutom minskas gnället och tjatet, vilket är rätt skönt för en mamma... Annat gott är blomkål, ärter, minimajs. Och nej, det påverkar inte aptiten vid måltiden, snarare tvärtom, eftersom barnet är lugnare och nöjdare äter det oftast bättre.

2) Koka inte sönder grönsakerna!
Frysta grönsaker är guld värt, men poängen med dem är att de redan är färdiglagade! Ärter och majs behöver inte koka alls, det räcker med att koka upp vatten i vattenkokaren, hälla över grönsakerna och låta stå i ett par minuter. Morötter, blomkål och broccoli kokas upp, sedan tar man grytan av spisen, låter stå någon minut och häller sedan av. Ungar gillar den fasta konsistensen mycket bättre än grönsaksmoset.

3) Grönsaker till maten kan vara jobbigt och tråkigt.
Här finns nu kött, potatis, sås. Varmt och gott. Varför ska jag då pilla med grönsaker, tycks Trollet mena, och många ungar med henne. Servera frukt och grönt dels när maten lagas, dels som mellanmål, då har barnet mycket mer ro att äta det gröna. Och servera i bitar - ett helt äpple är JÄTTESTORT för en treåring, i bitar slinker det ofta ner ett äpple, ett halvt päron och några skivor banan.

4) Ta inte för givet att du vet vad barn gillar.
Ok, du älskade morot som barn och brorsan åt bara gurka, men ditt barn kanske älskar blomkål, broccoli eller spenat. Trollet gillar alla tre, fast på broccolin äter hon bara stjälkarna - knepigt.

5) Ät själv.
Att småäta grönsaker när maten lagas är bra av två skäl. Barnet ser att du äter och gör likadant. Du själv blir lagom mätt i magen och kastar inte i dig en massa mat "bara för att" eller för att du är för hungrig för att känna stoppet. Ett viktminskningstips helt enkelt. Och att skiva upp massa frukt och grönt till mellanmålet är en höjdare även för vuxna.

Så, nu har jag varit så där präktig som bara jag kan vara. ;-)

3 kommentarer:

Kaxiga mamman sa...

Min kusin kallade fruktmellanmålen för "fruktfika", det lät så himla trevligt så det har jag också anammat.

C sa...

Vi har alldeles nyss kommit på precis samma sak, fast utan troll. Ät en morot medan man lagar maten - man slipper bli vrålhungrig, och man får i sig moroten. Dessutom är det gott! Du är klok, du. Och vi med! :-)

Anonym sa...

Helt fantastiskt bra idéer!

Undrar varför jag aldrig kan komma på sådana här saker själv? Kanske för att jag tycker om frukt och grönsaker och skulle äta mycket mer sådana om jag bara orkade bära hem dem...