tisdag 9 juni 2009

Språk och grodor

Jag är en elak och ondskefull besserwisser. Dessutom är jag språknörd och älskar att använda litet mer ålderdomliga ord, såsom "ohemula" (visst är det vackert, Svammel-Eva?), "sammalunda", "häpnadsväckande" eller "annorstädes". I mitt tycke är det rätt normala ord, i andras öron tycks de vara, tja häpnadsväckande milt sagt.

Trollet anammar, som de flesta barn, det språk hon omges av, och kan uttrycka sig med ganska udda fraser för en lilltjej mellan varven. "Det var gott, får jag lov att säga" är ett av hennes senaste favorituttryck och "Jag blev så häpen, förstår du" utbrast hon till en kompis, när hon var knappt fyra. Bra barn, sin mor upp i dagen.

Mina arbetskamrater har inte riktigt samma språkkänsla. Idag kommenterade en av dem det dåliga vädret nu vid alla skolavslutningar med orden: "Det kommer ju ändå litet sorti på stämningen om det regnar". Vad säger ni? Ska jag ge arbetslaget en ordbok den dag jag slutar här?

5 kommentarer:

Eva sa...

"Ohemult" är ett underbart ord.
En annan personlig favorit är "oomkullrunkeligt".

Att säga "Det är ett oomkullrunkeligt faktum" ger liksom lite pondus.

=)

http://evassvammel

Eva sa...

http://evassvammel.se
ska det vara så klart.

Trollets mamma sa...

Ja, oumkullrunkeligt är fenomenalt! Fast... varför hör man aldrig begreppet omkullrunkeligt? En av livets märkligare gåtor ;-)

Anonym sa...

Jag var tvungen att tänka ett tag innan jag insåg vad "sorti på stämningen" skulle betyda. Jo, jag tror absolut att dina arbetskamrater behöver en ordbok, frågan är om de skulle använda den...

Dessutom tycker jag också att "sammalunda", "häpnadsväckande" och "annorstädes" är helt normala ord. Så det så. "Ohemula" har jag inte hört någon annan använda, men det är ju ingalunda obegripligt för det. :)

Farbror Brommel sa...

Vi har ju en del pikanta småord också såsom ( ett favoritord) ety, ty, enär och eljest. Visst är de vackra? Så underbart att det finns språkvårdare i vårt kulturskymda land......