torsdag 15 april 2010

Shapeshifter?

Under flera år var det bara blått som gällde för det lilla Trollet, som bekant. Blått med Blixten, allra helst. Men så, lagom till femårsdagen, kom "stora-rosa-glitter-prinsesse-perioden". Trollmor suckade djupt. Men vad göra - den rosa prinsessperioden fick komma. Och det var Barbiedockor och Barbiefilmer högt och lågt (och barbiefilmer är inte ens dåliga, de tillhör en egen klass av uruselt!), och ett evigt tjat om kjol till dagis.

Ungefär samtidigt började litet Troll protestera mot att vara just troll. "Jag är faktiskt en prinsessa!" hävdade hon envist varje gång Trollmor vågade yttra T-ordet. Jag funderade stillsamt på om jag nu måste döpa om bloggen till "Drottningen tänker och tycker", men insåg att detta var ogörligt. Det må vara att små Troll magiskt kan förvandlas till prinsessor, men en Trollmor är och förblir en Trollmor och blir ingalunda en drottning så enkelt. Men visst, prinsessa i rosa, med Barbie och klänningar, det var ju det val litet Troll gjorde. Och låter man barnet välja blått fast alla andra tycker rosa, måste man ju låta barnet också få välja rosa, fast man själv som förälder tycker blått (eller ja, rött i mitt fall...) Att bryta normer är inget självändamål, som förälder måste man visa respekt för barnets val även om det väljer sådant man själv inte skulle valt.

Men nu har något hänt igen. Helt plötsligt har jag ett litet Troll därhemma igen. Eller ja, ett ganska stort, som ska börja skolan till hösten. Men icke destomindre ett Troll. Som gladeligen accepterar att vara "mammas goa lilla troll", och även benämner sig själv som Trollet då och då. Rosa bärs, men det går bra med blått, lila, rött och grönt också. Det är roligt att klä ut sig till prinsessa, och leka med Barbie-dockorna, men det är inte fel att ligga på mage med alla bilarna heller. Och Trollmor får vara mamma till sitt finaste Troll, utan att riskera raseriutbrott för att hon inte benämns prinsessan. Så Trollmor är rätt nöjd - i trygg förvissning om att det kommer hundrafjorton perioder till där små Troll för liv och pina inte vill tycka, tänka, säga något som ens påminner om Trollmors åsikter och värderingar. Som det ska vara.

Och tråkigt blir det aldrig. Att ena stunden vara mamma till en prinsessa och i nästa till ett troll gör livet rikt och omväxlande. Dessutom är hon underbar i alla skepnader, min egen lilla shapeshifter!

3 kommentarer:

Singelmamman sa...

Min dotter grät över sina "fula" byxor jag tänkte tvinga på henne. Ett par blå manchesterbyxor, då var hon fyra år. Och på den vägen är det ännu, nu är hon tonåring. Jippi. Fast, nä inte hela tiden.

Kaxiga mamman sa...

Skall bli spännande att se vad hon tycker om min barbieprinsessamling då!

Trollets mamma sa...

Kaxiga mamman: Trollet var rätt intresserad förra året - i år lär hon bli alldeles till sig. Men hon kommer snart tappa intresset, när hon inser att dessa dockor inte får vara med i vilda lekar ;)