onsdag 18 mars 2009

Kondom eller Bibel? Tja...

Som de flesta läst eller hört har påven uttalat sig om kondomers betydelse i kampen mot hivsmitta och AIDS. Ingen var väl direkt förvånad över herrns åsikt i frågan heller.... På http://www.svenskbladet.se/ gjordes en satir över kommentaren, med överskriften "Bibeln enda säkra preventivmedlet mot Aids". I artikeln redogjordes för olika sätt att använda Bibelns som preventivmedel. Jag kunde inte låta bli att skriva en liten kommentar, och eftersom bloggar är ett av de få ställen där man lugnt kan citera sig själv och komma undan med det gör jag så. För Trollets mamma har naturligtvis löst problemet. Vänner och andra läsare av denna blogg: Så här använder man en Bibel som preventivmedel. Och i likhet med kondomer är detta ett rent manligt preventivmedel, kan tilläggas.

När lusten faller på och du vill vara nära föremålet för din åtrå, följ då först följande instruktion:

1) Tag en Bibel. En riktig bibel förstås. Helst en sådan där stor som förr låg i predikstolar eller en gammal familjebibel. I värsta fall kan en rejäl vanlig bibel duga, helst en med även de apokryfiska texterna. Passa er för sådant som Gideoniternas Nya Testamente eller pocketupplagor.

2) Slå upp lämplig bok. Mika är bra. Eller Ordspråksboken.

3) Läs en vers eller två. Tex Ordspråksboken 14:3 "Dårens ord blir ris för hans rygg, de klokas tunga är deras skydd".

4) Tag fram penisen. Lägg denna på bibeln.

5) Slå igen din bibel. Hårt. Om nödvändigt upprepa.

Jag törs faktiskt lova att ytterst få barn blir gjorda och mininalt med hiv-smitta överförs vid träget bruk av detta preventivmedel. Troende i andra religioner kan jag lugna med att även andra tunga heliga skrifter går utmärkt att använda i detta sammanhang.
För ateister och de som tillhör religioner med små korta skrifter: Använd lämpligt uppslagsverk. Statistisk årsbok är utmärkt.

---

Nej, jag tycker inte att jag hädar. Jag är däremot inte helt säker på vad påven gör, när han talar om att lösningen ligger i "ett andligt och mänskligt uppvaknande" samt "vänskap med dem som lider".
Och jag är ytterst medveten om att det finns kloka katoliker som säger ungefär som jag: Tro är bra, ett andligt och mänskligt uppvaknande behövs, och att stötta dem som lider är en självklarhet. Men så ini skåpet korkad får man bara inte vara att man blundar för en av mänsklighetens största katastrofer, och fördömer ett av de få sätt vi har att minska riskerna för miljontals människor.

Bibeln är en bra bok. Men ska den funka som skydd mot hiv-smitta får det vara som det berömda glaset vatten: "Inte före samlaget, inte efter samlaget, utan istället för samlaget". Vid närmare eftertanke är det nog precis så påven tänkt. Då kan jag meddela honom att jag gärna och ofta dricker vatten. Före och efter. Inte istället för. Jag tror jag delar den egenheten med större delen av jordens befolkning.