tisdag 25 maj 2010

Den stolta moderns dilemma eller Life, Universe and Everything

Det är roligt att ha ett begåvat barn. Det är ännu roligare att ha ett nyfiket och vaket barn, som verkligen undrar över hela vida världen. Det är alldeles enormt roligt att vara mamma till ett Troll, som på allvar förutsätter att Trollmor tar hennes frågor och undringar på allvar och gör sitt bästa för att besvara dem.

Men det är inte helt lätt. Igår var Trollet med på möte med dem som står på valsedeln inför kommunvalet i Byn. Det var inte odelat roligt, tyckte Troll. Men det fanns spännande affischer att läsa på, så det gjorde Troll. Noggrannt stavade hon sig fram till: "Riv muren. Befria Palestina".
"Mamma, vad betyder befria? Vad är det för en mur? Vem är Palestina? Varför är det en mur där? Vilka har byggt muren?" var de första frågorna... Så Trollmor fick lova att förklara Israel-Palestinafrågan på väg hem. Och jo, Trollmor förklarade så gott en enkel Trollmor kan, en fråga som varken har enkla förklaringar eller enkla svar. För med vissa Troll fungerar inte "det förstår du när du blir större". Det är bara att bita ihop tänderna, svära lätt över tidig läskunnighet och förklara.

Idag är det "Towel Day" och "Geek Pride Day". Som den stolta nörd Trollmor är finns förstås handduken med. Men Troll undrar ju även över sådant. Så Trollmor berättade, väldigt, väldigt kortfattat om en spännande bok som heter "Liftarens guide till galaxen". Varvid Trollet utbrister: "Mamma, du ska berätta HELA den! Ikväll!"

Som sagt, jag är en stolt mor till ett begåvat barn. Ett barn som läser, undrar över världen och som har en ganska säregen smak när det gäller berättelser. Det är bra saker, alltsammans. Men det gör onekligen en Trollmor ganska trött. Någon som vill komma och berätta om "life, universe and everything" för ett nyfiket Troll? Jag lovar att det är en intressant syssla. På heltid.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilken härlig tjej du har! Hon kommer ta sig långt i livet med sin nyfikenhet och vilja att veta och lära!

Trollmor...ja du får får bara hänga med ; ) lära tillsammans...